Stagbayi
Image default
Society / Law

Welke fases aan slaap zijn er

Slapen klinkt voor iedereenvrij logisch, je rust uit, je spieren ontspannen zich en je sluit je helemaal af van de buitenwereld. Niet helemaal waar dus. Onze hersenen en ons lichaam blijven actief tijdens de slaap, gelukkig ook maar want anders zouden we overlijden. De hartspier is een van de spieren die als voorbeeld genoemd kan worden. Daarnaast is een gedeelte van de hersenen ook nog actief, desalniettemin sturen de hersenen de spieren aan. Gelukkig komt het lichaam wel tot rust, maar de droom slaap kost ook energie.

Er zijn 5 stadia in het slapen. Alle vijf zijn zij belangrijk om een goede nachtrust te hebben. Je gaat altijd het zelfde door de cyclus en de cycli volgen elkaar altijd op, de slaapcycli kunnen tussen de 90 en 120 minuten duren. De cycli worden onderscheden door de mate van de hersenactiviteit en de oogbewegingen. Want ja je ogen bewegen heftig tijdens het slapen, alleen zie je niks want je oogleden zitten over je ogen heen.

De eerste fase, NREM1, is de overgang van wakker naar slaap, je ogen bewegen langzamer en je hebt moeite om ze open te houden. Normaliter duurt deze fase enkele minuten. De ene persoon heeft er wat meer moeite mee dan de ander.

De tweede fase, NREM2, is het begin van de echte slaap. Je sluit je langzamerhand af van de buitenwereld en wordt niet meer wakker van ieder geluid. Echter wanneer je wordt gewekt tijdens deze slaap heb je niet het gevoel echt diep geslapen te hebben. Vaak kom je tot deze fase als je een korte ‘powernap’ doet.

De derde fase, NREM3, is de overgang naar de diepe slaap. Je kunt deze fase zien als NREM1 van de diepe slaap. Je ademhaling wordt rustiger en regelmatig, en daarnaast ontspannen je spieren zich geheel. Vaak duurt deze fase ook enkele minuten.

De vierde fase, NREM4, is de fase van de echte diepe slaap. Je spieren zijn totaal ontspannen, en je hartritme en ademhaling zijn op zijn laagste. Deze slaap zorgt voor het herstel van je spieren. Voor een sporter dus een hele belangrijke slaap. Het is vervelend om uit deze slaap gewekt te worden, je bent zodanig diep weg dat je gedesoriënteerd wakker wordt.

De vijfde en laatste fase, REM slaap, wordt ook wel de droomslaap genoemd. Wanneer je in deze fase van slapen beland komen de dromen naar boven, je hele lichaam is verlamd en de meeste spieren staan “uit”. Dit is om te voorkomen dat je de activiteiten ook daadwerkelijk gaat uitvoeren die je droomt. Een grappig, apart en raar feit is dat tijdens deze slaap er snelle oogbewegingen optreden, en er is sprake van een hoge en grote hersenactiviteit. Deze slaap kost veel energie, en duurt daarom maar ongeveer 20 minuten.

Om goed uitgerust wakker te worden is het wel van belang dat er geslapen wordt op een goed matras. Een matras 140×200 of een matras 160×200 zijn de goede grootte om lekker en goed te kunnen slapen.

http://www.just-dream.nl