Stagbayi
Image default
Society / Law

Waar moet je op letten als je een bedrijf gaat overnemen?

Waar moet je op letten als je een bedrijf gaat overnemen?

Als je een bedrijf gaat overnemen, dan is het belangrijk dat je eerst jouw eigen positie bepaalt om te bekijken of de overname haalbaar is. Ben je werknemer, manager of een partij die eigenlijk los staat van de overname?

Als werknemer of manager spreken we van een management buy out en bij een partij die los staat van de organisatie hebben we het over een management buy in.

Als eerste is het belangrijk om de welwillendheid van het huidige management of de huidige eigenaar te polsen. Zodra daar gesprekken mee gevoerd zijn, kunnen jullie een geheimhoudingsverklaring opstellen. In deze overeenkomst leg je vast dat geen informatie met derden wordt gedeeld en wat de gevolgen voor partijen zijn als dat wel gebeurt.

Na het tekenen van deze overeenkomst wordt een waardebepaling gedaan. De waardebepaling geeft de bandbreedte waarbinnen partijen kunnen onderhandelen. In deze waardebepaling kun je alles meenemen. Denk hierbij aan vastgoed, omzet, maar ook merkregistraties.

Daarnaast is het zaak dat rekening wordt gehouden met opzegtermijnen van arbeidscontracten. Wettelijk is het zo geregeld dat je bij een overname personeel moet overnemen. Dat dit niet altijd gebeurt kan tot aansprakelijkheid leiden, echter is er een mogelijkheid om een overname dusdanig voor te bereiden dat personeel niet mee over hoeft.

Dit kun je realiseren door met de huidige eigenaar reeds een ontslagprocedure in werking te zetten voor het personeel. Vaste arbeidscontracten kun je niet zomaar opzeggen, dus erg eenvoudig is deze stap niet.

Ook zal het niet altijd voor een goede verhouding zorgen tussen personeel dat behouden blijft en de nieuwe eigenaar. Toch is het soms onvermijdelijk. Bijvoorbeeld vanwege de economische situatie van het bedrijf.

Na deze fase wordt de intentieovereenkomst getekend en wordt een due diligence uitgevoerd om tot slot de koopovereenkomst te tekenen.

 

https://www.legalspot.nl/