Stagbayi
Image default
Society / Law

Loonadministratie

Als je net bent begonnen in een bedrijf, is het belangrijk om te weten wat je precies te wachten staat. Zo moet je natuurlijk weten wat je dagelijkse taken zijn, en wat je moet doen als je een probleem vind. Ook moet je weten met wie je moet communiceren als het om jouw vakgebied gaat, en wie jouw manager is, als je deze zelf niet al bent. Ook is het belangrijk om te weten of je nou wel of niet loonadministratie moet bijhouden. Dit wordt vaak wel gezegd, maar vaak is het ook best onduidelijk. Maar wat is loonadministratie eigenlijk? Eigenlijk legt het woord het begrip al uit. Loonadministratie, ook wel salarisadministratie genoemd, is het bijhouden van salaris. Dit salaris kan van je zelf zijn, maar ook van andere werknemers in het bedrijf, die in dezelfde branch zitten.

De loon administratie bestaat uit verschillende onderdelen die goed moeten worden berekend, omdat het anders niet klopt. Dit wordt gedaan door middel van formulieren zoals de loonstaat, de loonstrook en ook nog eens de jaaropgave. Het goed invullen van gegevens is erg belangrijk. Als dit niet goed gebeurt, kan het bedrijf worden aangeklaagd, en moet het bedrijf een boete betalen aan degene die de aanklager is. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het is ook niet de bedoeling dat werknemers te veel geld op hun rekening krijgen, in verband met het budget van het bedrijf en natuurlijk ook nog eens het salaris dat in het contract staat. Contractbreuk is serieus, zelfs als het gaat om dit soort zaken.

Als je net bent begonnen met werken, hoef je dit waarschijnlijk allemaal niet te doen. Maar als dit wel zo is, moet je rekening houden met reiskosten, en andere kosten die er bij komen voor het bedrijf. Dit is voor veel werkgevers een moeilijke taak, waardoor dit werk vaak wordt uitbesteed aan een speciaal administratiekantoor die alles bijhoudt. Het voordeel hiervan is dat het bedrijf kan focussen op de core processen in het bedrijf, maar het nadeel er van is dat het bedrijf overzicht en controle verliest over de berekeningen.

 

https://www.cbbs.nl/