Stagbayi
Image default
Society / Law

Hulp nodig met het begrijpen van wetgeving?

Als u hulp nodig heeft met wetgeving, dan bent u aan het juiste adres. Digitaal ondertekenen is iets dat steeds vaker gebruikt wordt. Steeds meer bedrijven maken er gebruik van en enkele handige software aanbieders hebben methodes ontwikkeld zodat je eigenlijk overal digitaal kunt ondertekenen waar internet is. Het is veel makkelijker dan een brief schrijven en vervolgens een handtekening eronder zetten. Toch werkt het bijna hetzelfde. Toch is nog wel best veel onduidelijk. Want welke soorten digitaal ondertekenen zijn er en is het juridisch allemaal wel mogelijk?

Is er wetgeving voor digitaal ondertekenen?

Als het gaat om digitaal ondertekenen, is er wetgeving van kracht. Om te beginnen kennen we drie soorten van online ondertekenen. De gekwalificeerde handtekening is de meest vergaande versie doordat allerlei aanvullende eisen gelden met betrekking tot certificaten. Standaard online handtekening, geavanceerde elektronische handtekening en gekwalificeerde elektronische handtekening. Een standaard elektronische handtekening is gekoppeld aan specifieke gegevens waardoor je de identiteit van de ondertekenaar kunt vaststellen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om fraude te plegen en bent u zeker dat alleen u die handtekening gebruikt. Dit kan een gescande handtekening zijn. Een geavanceerde elektronische handtekening moet aan enkele eisen voldoen. Zo moet deze op unieke wijze aan de ondertekenaar verbonden zijn, waardoor de ondertekenaar te identificeren is. Daarnaast moet de ondertekenaar controle kunnen houden over de manier van ondertekenen waardoor je eventuele wijziging van het bestand kunt traceren.

Hoe werkt het qua wetgeving?

Digitaal ondertekenen staat juridisch gezien volledig gelijk aan de normale handgeschreven handtekening. Dit is ook de reden waarom bedrijven steeds meer documenten en facturen op deze manier laten ondertekenen. Bijvoorbeeld als je een merk wilt registreren of als je advies wilt bij het verkopen van een bedrijf. Een digitale handtekening is rechtsgeldig op grond van artikel 3:15a BW. Dit wetsartikel geeft letterlijk aan dat de elektronische handtekening dezelfde rechtsgevolgen als een handgeschreven handtekening, indien voor deze beide elektronische handtekeningen de methode voor ondertekening die gebruikt is voldoende betrouwbaar is, gelet op het doel waarvoor de elektronische handtekening is gebruikt en op alle overige omstandigheden van het geval.