Stagbayi
Image default
Society / Law

Een rieten dak voor het milieu

Zitten er scheuren in de dakpannen van jouw huis? Is jouw dak na al die jaren groen geworden. Dan is jouw huis toe aan nieuwe dakpannen. Een goed alternatief voor dakpannen is een rieten dak. Een rieten dak ziet er veel mooier en natuurlijker uit dan een dak met dakpannen. Daarnaast is riet veel milieuvriendelijker dan betonnen dakpannen.

Maar hoelang gaat een rieten dak mee? Een rieten dak gaat meestal tussen de 25 en de 30 jaar mee. Maar soms komt het voor dat een rieten dak 50 jaar meegaat. De levensduur van een rieten dak is heel erg afhankelijk van het gebruikte riet en de weersomstandigheden. Maar de levensduur wordt ook bepaald door de hoeveelheid onderhoud die er aan het dak is besteed.

Het gebruikte riet is heel erg belangrijk. Dat begint al bij het land waar het riet vandaan komt. Nederlands riet is heel fijn terwijl chinees riet heel grof is. In prijs is Nederlands riet duurder omdat er Nederlandse arbeid voor nodig is. Verder is het heel belangrijk dat het riet op de juiste manier is bewerkt. Wanneer riet gelijk gedroogd wordt als ze wordt gesneden komt dit de kwaliteit van het riet ten goede. Verder is het erg belangrijk dat de droogtijd van het riet zo kort mogelijk is. Want hoe korter de droogtijd van het riet hoe langer het riet goed blijft op het dak.

Het onderhoud van een rieten dak is ook erg belangrijk. Dit onderhoud kan eigenlijk alleen door een rietdekker worden gedaan, want voor het onderhouden van een rieten dak is veel expertise nodig. Dit onderhoud bestaat uit het bestrijden van algen en uit het bijvullen van verteerd riet. Door een rieten dak op een goede manier te behandelen vergroot dit de levensduur van het dak aanzienlijk. Het blijft moeilijk om te zeggen hoeveel dit is, maar het weegt makkelijk op tegen de prijs die ertegenover staat.

http://www.rietwerk.nl/